Beschrijving

In 2010 brouwde Johan Claes uit Rotselaar met zijn Broeder Jacob een eerste bier. Eerst was er het bruine bier en de triple, en vorig jaar werd de dubbel port boven de doopvont gehouden. Omdat Johan Claes deel uitmaakt van de familie Claes, gekend van de Java-koffie lag het voor de hand dat hij zou proberen bier met koffie te verzoenen. ‘In de USA zijn er al wel biersoorten met koffie, maar in ons land had nog niemand zich daaraan gewaagd. Met mijn brouwmeester Xavier Yernaux van brouwerij du Bock hebben wij geëxperimenteerd.

Omdat de makers er niet in slaagden een brouwerij over te nemen, wordt het bier in opdracht van hen gebrouwen door brouwerij Du Bocq te Purnode. Intussen werd al meer dan 400 hectoliter gebrouwen, wordt het bier, in samenwerking met brouwerij Celis reeds uitgevoerd naar de Verenigde Staten en wordt onderhandeld met andere landen.

Uiteindelijk komen wij nu met ons product Broeder Jacob Dubble Espresso 7.7 op de markt,’ zegt Johan Claes. Hij voegt eraan toe dat lang gezocht is naar de geschikte koffie. ‘Ik had natuurlijk het geluk dat ik kon terugvallen op de ervaring van mijn broer Wim en neef Pieter Claes van koffiebranderij Java. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor koffiebonen uit de La Pila Estate in Guatamala. Het is een single estate farm coffee met de hoogste kwalificatie in Guatamala. De koffie is afkomstig van 1.500 meter hoogte waar de struiken groeien op een rijke vulkanische bodem. Hoe de koffie verwerkt wordt in het bier blijft natuurlijk een geheim, maar het rijke aroma en de volle fruitige body die gekenmerkt wordt door een toets cacao is terug te vinden in de Broeder Jacob Double Espresso,’ verduidelijkt de samensteller. Bier maakt deel uit van onze Belgische levensstijl. Het wordt ook veel gebruikt in gerechten. ‘Dit nieuwe bier kan ook gebruikt worden voor het maken van desserts. Maar ik denk ook dat mijn nieuw bier kan geschonken worden in een koffiebar,’ besluit Claes. Johan Claes maakt ook deel uit van het bedrijf Triple your taste. Dat stelt pakketten samen met telkens drie verschillende producten, waaronder altijd een Broeder Jacob bier.